Има няколко обществени поръчки за над 3 млн. теста за учениците,

...
Има няколко обществени поръчки за над 3 млн. теста за учениците,
Коментари Харесай

Обективният проблем е, че тестове в България няма

" Има няколко публични поръчки за над 3 млн. теста за учениците, само че няма компании, които да могат да доставят такива количества за късите периоди, които ни трябват. Обективният проблем е, че проби в България няма, парите са налице. Няма задоволително проби от компаниите, които да ги доставят ". Това сподели пред БНР министърът на образованието Николай Денков. 

И уточни, че досега на учебните заведения са предоставени над 1 млн. теста. 

" За да пуснем всички възпитаници, са ни нужни 1,4 млн. теста седмично. Това, което липсва сега, са проби в страната, които да бъдат доставени от дистрибуторите. Когато се появят проби в склада на БЧК в село Лозен, те се разпределят в учебните заведения. Ние получаваме на дребни порции по 100 000 - 150 000 теста, които разрешават да поддържаме 1 до 4 клас, само че не разрешават да пуснем по-големите възпитаници, тъй като няма за тях. Междувременно учениците от 5 до 12 клас в съвсем половината общини минаха на ротация поради спадналата заболеваемост. Има и възпитаници в присъствено образование ", изясни той. 

" Децата не са убийци, само че те се заразяват, някои от тях губят живота си. Вчера стана ясно, че 22-ро дете е изгубило живота си от COVID-19 от началото на пандемията. Грижата за това децата да запазят здравето си е извънредно значима, по тази причина би трябвало да бъде слагана в целия баланс, който вършим, когато обсъждаме присъственото образование ", добави министър Денков. 

Според него родителите имат избор, в случай че желаят децата им да са в училище - могат да се имунизират, могат да се тестват, където има проби, или да дават документ, че са преболедували, " другояче паралелката остава у дома ". 

Снощи стана ясно, че учениците от пети до дванадесети клас могат да възобновят присъствено образование, без да бъдат тествани, в случай че най-малко половината от децата в дадена паралелка имат зелен документ за имунизиране, преболедуване или съществуване на антитела.

Това се споделя в взаимна заповед на министрите на опазването на здравето и на образованието и науката.

Очаква се учебните заведения, които извършват новите условия, да възобновят отчасти занятията в клас на по-големите възпитаници от понеделник, 29-ти ноември.

Според здравното министерство имунизирани са под 7 % от учениците (6,84%). Преболедувалите възпитаници от 5 до 12 клас са малко над 19 хиляди.

Учениците от пети и по-горните класове, които нямат документи, ще продължат да се образоват в електронна среда, до момента в който бъдат обезпечени проби за COVID-19, с цел да бъдат изследвани те два пъти в седмицата.

Новите правила позволяват на частните учебни заведения сами да купуват проби, с цел да възстановят присъствения образователен развой, без да чакат доставка от страната. Тестовете би трябвало да дават отговор на условията на Министерството на здравеопазването, които важат и за купуваните от страната. Това не анулира уговорката на Министерството на образованието и науката да даде на частните учебни заведения безвъзмездни проби, когато бъдат обезпечени от Министерство на здравеопазването.

МОН предложи посочените две промени, с цел да форсира връщането в учебно заведение на колкото е допустимо повече възпитаници, макар незадоволителните количества проби, получени до момента.

Новата заповед на министрите на опазването на здравето и на образованието и науката можете да видите .

Актуализираните Насоки за образование и дейности в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура в учебните заведения можете да видите .

От през днешния ден в класните стаи се връщат всички възпитаници от Община Кричим.  Причината за това решение е, че 14-дневната  заболеваемост там е под 250 на 100 000 души население. Така общината става първата в Пловдивска област, в която се възвръща естествен образователен развой.

В началото на ноември кметът на Кричим Атанас Калчев първи  у нас вкара условие за „ зелен документ “ за чиновниците на общината. От Регионалното ръководство на образованието оповестиха, че  в Общините Карлово и Куклен, където заболеваемостта е под 500 на 100 000 учебните заведения минават от през днешния ден на ротационно образование.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР